Important 50 Question about Kerala General Knowledge Questions and Answers -16

1. First Spice Park in Kerala
Answer : Puttadi (Idukki)


2. First Zero Landless District in India
Answer : Kannur


3. Leader of Salt Sathyagraha in Kerala
Answer : K. Kelappan



4. Name of the Clean Sabarimala Project
Answer : Punyam Poomkavanam

 
5. Indian Institute of Mass Communication is situated at
Answer : Vijayapuram (Kottayam)


6. The first ISO certified police station in Kerala
Answer : Kozhikode Town Police Station


7. The cultural capital of Kasaragod
Answer : Nileshwaram


8. The first Rock Garden in kerala
Answer : Malampuzha


9. Matha Amrithanandamayi Ashram is situated in
Answer : Vallikavu (Kollam)


10. First professional football club in Kerala
Answer : F.C.Kochin


11. The first Butterfly Safari Park in Asia
Answer : Thenmala (Kollam)


12. First Labour Organization in Kerala
Answer  : Travancore Labour Association (1922, Alappuzha)


13. The biggest pass in kerala
Answer  :  Palakkad pass


14. First Tea Museum in India
Answer : Kannan Devan Tea Museum


15. Vasco Da Gama memorial is located at
Answer : Kappad


16. Mango city of Kerala
Answer : Muthalamada


17.  Muthanga Agitation took place on
Answer : 19 February 2003 (Muthanga village) (Wayanad District)


18. The place where Granite statute of lord Buddha(Karumadikkutan) found
Answer : Karumady (Alappuzha)


19. Appan Thampuran Memorial  is situated at
Answer : Ayyanthol


20. Wayanad pass is situated in
Answer : Kozhikode


 www.pscgk.in    www.pscgk.in

21. The only drive-in beach in Kerala
Answer :  Muzhappilangadi Beach


22. Thalakkal Chandu Memorial is located at
Answer : Panamaram (Wayanad District)


23. The birth place of Kunjan Nambiar
Ans : Killikurussimangalam


24. Birth place of K.R.Narayanan
Answer : Uzhavoor (Kottayam)


25.  Chief Architect of Mullaperiyar Dam
Answer : John Penny Cuick


26. First Railway Line in Kerala
Answer: Tirur - Baypur (1861)


27. Architecture of Cochin Port
Answer : Robert Bristow


28. Headquarters of Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam (SNDP)
Answer : Kollam  


29. Kozhikode International Airport is situated at
Answer: Karipur (Malappuram)


30. Founder's of Kerala Kalamandalam                    
Answer : Vallathol Narayana Menon and Mukunda Raja


31. Southern most fresh water lake in Kerala
Answer : Vellayani


32. Old name of Sultan Bathery
Answer : Ganapathivattom


33. First Baby friendly Panchayath in Kerala
Answer : Nedumbassery


34. First Hanging Bridge in Kerala
Answer : Punalur Bridge


35. First rubberised road in Kerala
Answer : Kottayam-Kumily Road


36. The smallest river in kerala
Answer :Manjeswaram Puzha (Kasargod)


37. Tirunelli Maha Vishnu temple is situated in
Answer : Wayanad


38. Kerala's only one Lion Safari Park is situated at
Answer : Neyyardam (Marakunnam Island)


39. First Fully Computerized Panchayath in Kerala
Answer : Vellanad


40. Central University of Kerala is situated in
Answer : Naimarmoola (Kasargod)


41. The first Akhila Kerala Congress summit is held at
Answer : Ottapalam


42. Endosulfan destroyed villages in Kasargod
Answer : Swarga and Pedra


43. The book "Jeevadayani" is written by
Answer : Leela Kumari Amma


44. First Post Office of Kerala was established at
Answer : Alappuzha (1857)


45. First film studio in Kerala
Answer : Udaya


46. The first Naphtha based Thermal power plant of Kerala is situated in
Answer : Kayamkulam.


47. Headquarters of Palakkad Railway Division
Answer : Olavakkode


48.  Kanthalloor sala was known as
Answer : Dakshina Nalanda (Nalenda of the South)


49.First Gramma Panchayath to receive  Swaraj Trophy
Answer : Kanjikuzhy


50. Edakkal Cave is situated in
Answer : Ambukuthi Mala


0 comments: