Vagbhatananda -08

                 www.pscgk.in

1. Born on
Answer : 27 April 1885


2. Born at
Answer : Patyam (Kannur)


3. Father's name
Answer : Koran gurukal




4. Mother's name
Answer : Cheeruvamma


5. Wife's name
Answer : Vagdevi



            www.pscgk.in

6. The real name of Vagbhatananda
Answer : Kunjikannan



7. Vagbhatananda is also known as
Answer : V.K.Gurukal(Vayaleri Kunjikannan Gurukal)


8. Who is known as Balaguru⁠⁠⁠⁠
Answer : Vagbhatananda


9. Vagbhatananda was a disciple of
Answer : Brahmananda Sivayogi


10. The name Vagbhatananda was given by
Answer : Brahmananda Sivayogi


             www.pscgk.in

11. Who is the ideal model for Vagbhatananda's social activities
Answer : Rajaram Mohan Roy


12. The year which Vagbhatananda started Tathwa prakashika (Sanskrit School) Ashramam
Answer : 1906


13. Tathwa prakashika is situated at
Answer : Karaparambu(Kozhikode)


14. The year which Vagbhatananda started Rajayogananda Kaumudi Yogashala
Answer : 1911


15. Rajayogananda Kaumudi Yogashala is situated at
Answer : Kallai (Kozhikode)


               www.pscgk.in

16. Vagbhatananda visited Sreenarayana Guru
Answer : 14 may 1914 (Aluva Advaitha Ashramam)


17. Name of the magazine established by Vagbhatananda
Answer : Shivayogavilasam


18. Name of the monthly journal started by Vagbhatananda
Answer : Yajamanan


19. Vagbhatananda propagated the idea of
Answer : Nirgunopasana or worship without an idol


20. The  founder of Athmavidya Sangam
Answer : Vagbhatananda (1917)


             www.pscgk.in

21. The mouth piece of Athmavidya Sangam
Answer : Abhinava Keralam


22. In 1921 Vagbhatananda started a journal called
Answer : Abhinava Keralam


23. The journal Abhinava Keralam was started with the slogan of
Answer : Awake remember the Load Almighty, get up immediately and fight against injustice


24. The year which Vagbhatananda organised Preethi Bhojanam in Kozhikode
Answer : 1927


25. The year which Vagbhatananda started the journal Atmavidhyakahalam
Answer : 1929


                   www.pscgk.in

26. The first chief editor of Atmavidhyakahalam
Answer : C.P.Raman


27. Athmavidya Maholsavam conducted in
Answer : Punnapra (1932)


28. The founder of Ooralumkall Labour Contractors Cooperative Society (ഊരാളുങ്കൽ കൂലിവേലക്കാരുടെ പരസ്പര സഹായസംഘം)
Answer : Vagbhatananda


29.Who fought against the social evil Ettu Mattu ( ഏട്ടേ മട്ട് )
Answer : Vagbhatananda


30. The disciples of Vagbhatananda
Answer : Aryabhattan,M.T.Kumaranasan,Samantha Bhadran


                 www.pscgk.in

31. Important works of Vagbhatananda
Answer :
a. Adyatmayudha (അദ്ധ്യാത്മ യുദ്ധം)

b.Athmavidya (ആത്മവിദ്യ)

c. Athmavidyalekhamal (ആത്മവിദ്യാ ലേഖ മാല)

d. Brahmasangeerthanam (ബ്രഹ്മ സങ്കീർത്തനം)

e. Gandijiyum Sasthra Vyakyanavum (ഗാന്ധിജിയു ശാസ്ത്രവ്യാഖ്യാനവും)

f. Iswaravicharam (ഈശ്വരവിചാരം)

g. Kottiyoor Ulsava Pattu (കൊട്ടിയൂർ ഉത്സവ പാട്ട്)

h. Prarthanaanjali (പ്രാർത്ഥനാഞ്ജലി)

i. manasachapallyam (മാനസ ചാപല്യം)


32.  Died on
Answer : 29 October 1939

           www.pscgk.in

4 comments: