Marthanda Varma (Anizham Thirunal Marthanda Varma), Kerala History Questions -1

www.pscgk.in   www.pscgk.in

1. Founder of Modern Travancore
Answer : Marthanda Varma


2. Father
Answer : Raghava Varma


3. Mother
Answer : Karthika Thirunal Uma Devi


4. Which year Marthanda Varma become the ruler of Travancore
Answer : 1929


5. Chief Ministers of Marthanda Varma
Answer :
a. Arumughan Pillai

b. Thanu Pillai

c. Ramayyan Dalawa


www.pscgk.in  www.pscgk.in

6. Chief Minister of Travancore was known as
Answer : Dalawa


7. Headquarters of Marthanda Varma
Answer : Kalkulam


8. The battle of Colachel was happen on
Answer : 10 August 1741


9. Colachel is located at
Answer : Kanya Kumari District


10. The battle of Colachel was between
Answer : Marthanda Varma and Dutch Easy India Company


www.pscgk.in  www.pscgk.in

11. Who defeated Dutch in the battle of Colachel
Answer : Marthanda Varma (First time in the historya European force was defeated by a ruler in India)


12. Name of the Dutch Commender who become the Chief Captain of Marthanda Varma's Army after the Colachel war
Answer : De Lannoy


13. Who is known as Valiya Kappithan (Chief Captain)
Answer : De Lannoy


14. De Lannoy Tomb was situated at
Answer : Udayagiri Fort (Kanya Kumari District)


15. The Blood and Iron Policy was followed by
Answer : Marthanda Varma


www.pscgk.in  www.pscgk.in

16. Krishna Puram Palace in Alappuzha was built by
Answer : Marthanda Varma


17. The annual budget "Pathivukanakku" was introduced by
Answer : Marthanda Varma


18. Puthandam was built by
Answer : Marthanda Varma


19. The Treaty of Mannar was signed between
Answer : Marthanda Varma and Kayamkulam King (1742)


20. Marthanda Varma conqued Kayamkulam in
Answer : 1946 (Battle of Purakkad)


www.pscgk.in  www.pscgk.in

21. Thrippadidanam was took place on
Answer : 3 January 1750


22. Name of Travancore ruler made the famous Thrippadidanam
Answer : Marthanda Varma (After that he serve the Kingdom as Padmanabha DasanDasan)

23. The Mavelikkara Treaty was signed in the Year
Answer : 15 August 1753 (Marthanda Varma and Dutch East India Company)


24. The Minister who divided the land into Devaswam, Brahmaswam, Dhanam and Pandaravaka
Answer : Mallan Sankaran


25. Who introduced Murajapam and Bhadradeepam in the Padmanabha Temple
Answer : Marthanda Varma


www.pscgk.in   www.pscgk.in

26. Ottakkal Mandapam in Padmanabha Temple was built by
Answer : Marthanda Varma


27. The court poets of Marthanda Varma
Answer : Ramapurathu Warrior and Kunjan Nambiar


28. The famous work of Ramapurathu Warrior
Answer : Kuchela Virtham Vanchipattu


29. Marthanda Varma was died on
Answer : 7 July 1758


30. The successor of Marthanda Varma
Answer : Dharma Rama (Karthika Thirunal Rama Varma)


31. The famous novel Marthanda Varma was written by
Answer : C.V. Ramanpillai

www.pscgk.in  www.pscgk.in 

0 comments: