District in Kerala - Kasaragod 50 Psc Questions - 4

www.pscgk.in     www.pscgk.in

Kasaragod

1. Kasaragod was formed on
Answer : 24 may 1984


2. Kasaragod was known as
Answer : Land of Gods and Saptha Bhasha Sangama Bhoomi


3. In ancient period kasargod was known as
Answer : Harkkillia



4. The only district in Kerala where Tulu and Byari languages are used
Answer : Kasaragod


5. The last formed district in Kerala
Answer : Kasaragod

www.pscgk.in     www.pscgk.in

6. The northern most district in kerala
Answer : Kasaragod


7. The only district in Kerala where Yakshagana is performed
Answer : Kasaragod


8. The father of Yakshagana
Answer : Parthi subbaya


               Kasaragod

The only state in Kerala which produces Tobacco

The leading producer of Arecanut in Kerala

Most number of rivers in Kerala
     


9. Parliament Constituency in Kasaragod
Answer : Kasaragod

10. Assembly Constituency in Kasaragod
Answer :
a. Kasaragod
b. Manjeswaram
c. Udma
d. Kanhangad
e. Trikkarpur


www.pscgk.in     www.pscgk.in

11. How many taluks in Kasaragod
Answer : 4
a. Kasaragod
b. Hosdurg
c. Vellarikundu
d. Manjeswaram


12. How many Municipalities in Kasaragod
Answer : 3
a. Kasaragod
b. Kanhangad
c. Nileshwaram


13. First chief minister of Kerala E.M.S was elected from
Answer : Nileshwaram


14. The cultural capital of Kasaragod
Answer : Nileshwaram


15. The northern most Loksabha Constituency in  Kerala
Answer : Kasargod

www.pscgk.in     www.pscgk.in

16. The northern most Assembly Constituency in  Kerala
Answer : Manjeswaram


17. The northern most Taluk in Kerala
Answer : Manjeswaram


18. The northern most Village in Kerala
Answer : Thalappadi Village


19. The first fully blood donated panchayath in Kerala
Answer : Madikai


20.The first Nirmal Gram Puraskaaram winner in Kerala
Answer : Pilicode panchayath

www.pscgk.in     www.pscgk.in

21. Central University of Kerala is situated in
Answer : Naimarmoola (Kasargod)


22. Central University of Kerala was Established in
Answer : 2009


23. Motto of Central University of Kerala
Answer : Amritham Tu Vidya (Knowledge is Eternal)


24. Present Chancellor of Central University of Kerala
Answer : Virendar Lal Chopra


25. Present Vice Chancellor of Central University of Kerala
Answer : G.Gopakumar

www.pscgk.in     www.pscgk.in

26. First vice Chancellor of Central University of Kerala
Answer : Dr.Jancy James


26. The largest fort in Kerala
Answer : Bekal fort


27. Bakal fort was built by
Answer : Shivappa Nayakar


28. Bekal Tourism Development Corporation was formed in
Answer : 1995


29. Chairman of  Bekal Tourism Development Corporation
Answer : P.K.Mohanty


30. Managing Director of Bekal Tourism Development Corporation
Answer : K.M.Muhammed Anil

www.pscgk.in     www.pscgk.in

31. Kanhangad fort was built by
Answer : Somasekhara Naykar


32. Kanhangad fort is also known as
Answer : Hosdurg fort


33. Chandragiri fort was buiilt by
Answer : Shivappa Nayakar


34. Otty of Kerala
Answer : Ranipuram


35. Ranipuram is also known as
Answer : Madathumala

www.pscgk.in     www.pscgk.in

36. The first man made forest in kerala
Answer : Kareem's Forest Park


37.  Major wildlife Sanctuaries in Kasaragod
Answer :
a. Ranipuram wildlife Sanctuary
b. Malom wildlife Sanctuary


38. Swarga and pedra (Endosulfan destroyed villages) villages situated in
Answer : Kasaragod


39. Cheemeni Thermal power plant is situated in
Answer : Kasaragod


40. The second open jail in kerala was situated in
Answer : Cheemani

www.pscgk.in     www.pscgk.in

41. The first e-payment Panchayath in kerala
Answer : Manjeswaram


42. The first Bio District in kerala
Answer : Kasargod


43. Central Plantation Crops Research Institute (C.P.C.R.I) is situated in
Answer : Kudlu (Kasaragod)


44. Malik Dinar Mosque is situated in
Answer : Kasaragod

45. The longest river in kasaragod district
Answer : 
Chandragiri River

Length = 105 km

Shape = U shape

www.pscgk.in     www.pscgk.in

46. The smallest river in kerala
Answer :
Manjeswaram Puzha

Length = 16 KM

 47. The main rivers in Kasaragod District
Answer :
a. Chandragiri
b. Manjeswaram
c. Uppala
d. Kumbala
e. Kalanad
f. Kavvayi
g. Kariangode
h. Shiriya
i. Mogral
j. Nileshwar
k. Bekkal
l. Chitari


48. The northern most lake in kerala
Answer : Uppala lake


49. Valiyaparambu backwater is situated in
Answer : Kasaragod

50. Major Attraction in Kasaragod
Answer :
a. Bekal fort

b. Kanhangad fort 

c. Chandragiri fort 

d. Kumbala Fort

e. Hosdurg Fort

f. Povval Fort

g. Malikarjuna Shiva Temple

h. Ananthapuram Lake Vishnu Temple

i. Madhur Ganesh Temple

j. Malikdeenar Mosque

k. Malla Temple

l. Kottancheri Hills

m. Maipady Palace

n. Ranipuram wildlife Sanctuary

o. Malom wildlife Sanctuary

www.pscgk.in     www.pscgk.in

0 comments: