District in Kerala Kollam (Quilon) 50 Questions - 06

www.pscgk.in      www.pscgk.in

Kollam (Quilon)

1. Kollam was formed on
Answer : 1 July 1949


2. Kollam was formerly  known as
Answer :
Thenvanchi (തേൻ വഞ്ചി)

Desinganad (ദേശിoങ്കനാട്)
        
Jayasimhanadu (ജയസിംഹനാട്)


3. Prince of Arabian Sea
Answer : Kollam



4. Cashew Capital of the World
Answer : Kollam


5. Architect of Kollam City
Answer : Sapir Iso

www.pscgk.in      www.pscgk.in

6. Costal Areas in Kollam are famous for Ilmenite and Monazite deposits

      

7. Kollam has the shortest coastal area among the districts in Kerala



8. Most number of Cashew nut factory in Kerala



9. Highest producer of Sesams (എള്ള്) in Kerala


10. Sardar Vallabhai Patel Police Museum
Answer : Kollam


www.pscgk.in      www.pscgk.in

11. Headquarters of Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam (SNDP)
Answer : Kollam                      


12. First Neera plant in Kerala is inaugurated in
Answer : Kollam


13. Kerala Government's Vayomitram Project first started in
Answer : Kollam


14. The Kerala State Cashew Development Corporation Limited
Answer : Kollam


15. Travancore Plywood Industries
Answer : Kollam


www.pscgk.in      www.pscgk.in

16. Kerala Premo Pipe Factory Limited
Answer : Chavara


17. Indian Rare Earth Limited
Answer : Chavara


18. Kerala Minerals and Metals Limited
Answer : Chavara                      


19. First Clay Factory in Kerala
Answer : Kundara


20. Kerala Ceramics Limited is situated at
Answer : Kundara


www.pscgk.in      www.pscgk.in

21. Kundara Proclamation
Answer : Velu Thampi Dalawa (11 January 1809)                      


22. First Costal police station in Kerala
Answer : Neendakara


23. Indo-Norwegian Fisheries Community Project was established at
Answer : Neendakara (1953)


24. The hottest place in Kerala
Answer : Punalur


25. First Hanging Bridge in Kerala
Answer : Punalur Bridge


www.pscgk.in      www.pscgk.in

26. Kerala Agro- Fruit products
Answer : Punalur


27. Kerala State Farming Corporation
Answer : Punalur


28. Punalur Bridge was designed by
Answer : Albert Henry


29. Ayilyam Thirunal Rama Varma opened the bridge to the public


30. Punalur Bridge was built across the Kallada River


www.pscgk.in      www.pscgk.in

31. First Paper Mill in Kerala
Answer : Punalur Paper Mill


32. Kerala State Cashew Workers Apex Industrial Co-operative Society Limited is situated in
Answer : Kadappakada


33. Headquarters of the Cashew Export Promotion Council of India is situated in
Answer : Mundakkal (Kollam)


34. Chattambi Swami Memorial
Answer : Panmana                      


35. India's first Titanium Sponge Plant
Answer : Chavara


www.pscgk.in      www.pscgk.in

36. First Abkari Court in Kerala
Answer : Kottarakkara


37. State Institute of Rural Development
Answer : Kottarakkara


38. Major fishing harbers in Kollam
Answer : Neendakara and Sakthikulangara


39. First Government Aided Engineering Institution in Kerala
Answer : Thangal Kunju Musaliar Engineering College


40. The highly radiated place in Kerala
Answer : Karunagappally


www.pscgk.in      www.pscgk.in

41. Old name of Karunagappally
Answer : Martha


42. The only one Duryodhanan Temple in Kerala
Answer : Peruviruthy Malanada Temple or Malanada Temple

Located in = Poruvazhy Village


43. The annual Festival of Malanada Temple
Answer : Malakkuda Festival                


44. Matha Amrithanandamayi Ashram is situated in
Answer : Vallikavu


45. Vallikavu is also known as
Answer : Amrithapuri


www.pscgk.in      www.pscgk.in

46. The first Eco Tourism Project in India
Answer : Thenmala


47. The first Butterfly Safari Park in Asia
Answer : Thenmala                      


48. The first Tsunami Museum in India is situated in
Answer : Azheekkal


49. World's largest Bamboo Tree was discovered at
Answer : Pattazhi (Kollam)


50. First Railway Line in Travancore
Answer : Kollam to Tirunelveli  

www.pscgk.in      www.pscgk.in

1 comment:

Caroline said...

This is a great bllog

Powered by Blogger.